Diamanter – vår rekommendation

Högst personligt

En vanlig fråga till oss är – vad rekommenderar ni? Här är vår (subjektiva) åsikt i frågan om valet av diamant.

Före du läser detta, kan det vara bra att ha läst på lite om Diamantens 4 C, det kan du göra här!

Visst vore det härligt om man alltid kunde välja det bästa, utan att behöva tänka på priset?
Tänk en briljantslipad diamant i färg River, renhet IF och med 3x Excellent slipning, vilken lyx, vilken bling!

För dom flesta av oss är det nu inte så, vilket gör att man får söka en bra kombination – av storlek, kvalite och pris – när man köper en diamant.

Vad anser vi då att man skall titta på vid valet av sten? Våra tips är –

1) Färg kontra renhet

Vi tycker – betala för det du ser. Färg kan man se, för renhet behöves en lupp med 10 gångers förstoring. Det vill säga – gå på en bra färg, och gå ner i renhet. T ex är River eller Top Wesselton i färg och Vs eller Si i renhet en prisvärd kombination (allt beroende på vad man har för budget).

2) Slipning

Vi rekommenderar Mycket God Slipning, eller varför inte om budgeten tillåter, Excellent Slipning. Även s k God Slipning kan vara ofta helt Ok, men undvik lägre grad. Slipningen talas det inte så ofta om, men den har stor inverkan på det som många eftersöker, nämligen ett riktigt “bling” i stenen.

3) Storlek

Prissättning på diamanter baseras normalt på tillgång och efterfrågan. Fastna inte för vissa storlekar (caratvikt), t ex exakt 0,50c eller exakt 1.00c. En diamant på t ex 0,46 – 0,48c har i det närmaste samma mått som en 0,50c, men kan ha ett betydligt intressantare pris. Tillgången på dessa storlekar kan dock variera, fråga oss vad vi kan erbjuda för tillfället!

4) Certifikat

Vi rekommenderar diamanter med certifikat. Dessa börjar normalt vid ca 0,30c och uppåt. Även om det i sig betyder några få extra kronor på priset, så ger det en behaglig trygghet för köparen. Certifikatet betyder en oberoende parts bedömning av diamanten, inte bara vad säljaren eller diamanthandlaren anser. Och skulle man i en framtid avyttra stenen (kanske byta upp sig i storlek) så underlättar ett certifikat vid framräkning av ett aktuellt värde.

Läs mer om Certifikat här!

Läs mer om Diamantens 4 C här!

Powered by WordPress. Designed by WooThemes