Vitguld

Lite fakta om VITGULD

Vitguld – en legering (blandning) av rent guld och andra metaller.

Tills för några år sedan legerades vitt guld med nickel. Eftersom nickel kan leda till allergi så har detta numera tagits bort, och man legerar istället med andra metaller. Det vanligaste är palladium, silver eller zink. Normalt en kombination av två eller fler av dessa.

Palladium

En alltför låg halt av palladium i vitguldet KAN leda till att smyckena får en gul ton med tiden, detta är ingen självskriven regel utan uppstår ibland, ibland inte. Ett sätt att minimera risken för detta, är att använda en hög halt av palladium i legeringen. Eftersom palladium är en kostsam metall, så använder olika tillverkare olika halt av palladium, allt från 0% till 16%, eller i enstaka fall högre. Massproducerade smycken har oftast en låg halt palladium, det ligger i sakens natur för att hålla ner prisbilden. Normal palladiumhalt i handsmidda smycken är idag ca 16%. Denna höga halt av palladium garantererar normalt sett att vitguldet bibehåller en fin färg.

En låg halt av palladium betyder inte automatiskt att det är en lägre eller dålig kvalitet på vitguldet. De flesta färdiga smycken som säljs har en låg halt, och bibehåller ändå sin färg och lyster i många år. Man nöter t ex inte alls t ex örhängen och halssmycken på samma sätt som en ring. Det finns också andra legeringar som kan hålla färgen mycket bra.

Rhodinering

Vitguld är, oavsett legering, i sig lite mörkare i tonen. Man kan säga gråare, samtidigt som det har en varm ton. Inte gult, men en varmare ton än t ex silver. För att få en vitare färg, så ytbehandlas vitguld normalt med en annan metall, rhodium. Detta kallas “rhodinering”, och lägger sig som ett tunt ytskikt. Vid användning så nöts detta bort, vilket på en ring kan ta runt ett till två år. Då kommer själva vitguldet fram, och man kan då se en annan färgton, se ovan. Vill man ha tillbaka den ljusa färgtonen, får man lämna in ringarna till guldsmeden för ny rhodinering.

 Om man väljer en vitguldsring med hög palladiumhalt, och accepterar/gillar den gråare nyansen obehandlat vitguld har, så kan man välja att köpa ringarna obehandlade. Det är inga problem att senare putsa upp dessa och lägga på rhodium om man skulle ändra sig.

Rhodinering används ofta också på finare/dyrare silversmycken, för att få en högblank lyster. Silver har en förmåga att oxidera med luften, och mörkna eller gulna med tiden. Detta sker inte om smycket är rhodinerat.

Vasastans Guldsmedja

Samtliga handsmidda ringar vi levererar har idag ca 16% palladiumlegering. Detta betyder att man kan få ringar levererade även obehandlade, dvs utan rhodinering om man tycker bättre om den mörkare tonen.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes